Qaraciyəri bərpa edən və qoruyan məhsullar

Qaraciyəri bərpa edən və qoruyan məhsullarXolesterin və protein istehsalı mövzusunda vacib rolları olan, vitamin və mineral toplama, toksinlərin parçalanmasına kömək olmaq kimi vücudda həyati funksiyaları olan qaraciyərin sağlamlığını qorumaq, ümumi sağlamlığınızı qoruya bilməyiniz üçün olduqca vacibdir. Bu səbəbdən qaraciyərə faydalı təsir bağışlayan qidaları bilmək, zərərli vərdişləri bir kənara buraxıb qaraciyər dostu olan qidaları menyüyə daxil etmək olduqca mühümdür.

Qaraciyər üçün faydalı qidalar hansılardır?

doktorinfo.az qaraciyərə faydalı olan qidaları təqdim edir:

Yaşıl yarpaqlı terevezler
Qaraciyəri bərpa edən və qoruyan məhsullarSarıkök

Sarımsaq

Kələm

Badam

Kök

Yaşıl çay

Bibəriyyə

İspanaq və bəzi yaşıl yarpaqlı tərəvəzlərin terkibinde yüksək miqdarda C vitamini, dəmir, fol turşusu mövcuddur. Bu maddələr də qaraciyərdəki toksinlərin atılmasına kömək edir və qaraciyərin ümumi sağlamlığını dəstəkləyir.

Portağal, naringi, limon, qrepfurt başda olmaq üzrə sevdiyimiz ləzzətlərdən də narıncıgillər yüksək miqdarda C vitamini ilə zəngindir. Bu antioksidant xüsusiyyətləri vücuddakı sərbəst radikalları təmizləyərək qaraciyər sağlamlığını qorumağa kömək edir. Suyunu sıxaraq içə bilər və salatlarınıza əlavə edə bilərsiniz.

Antienflamatuar xüsusiyyətlərə sahib sarıkök, içində mövcud olan curcumin adlı maddə sayesinde qaraciyərdəki iltihablanma riskini azaldır, var olan iltihablanmaların da sürətlə yaxşılaşmasına dəstək ola bilər. Sarıkökü yeni ya da toz halında yeməklərinizdə istifadə edə bilərsiniz.
Qaraciyəri bərpa edən və qoruyan məhsullarSarımsaq – içərisində qaraciyər sağlamlığını qorumada vacib rolları olan selenium və allicin kimi maddələr mövcuddur. Bu maddələr qaraciyərin toksinlərlə mübarizəsində qaraciyərə dəstək olur. Sarımsağın bu xüsusiyyətindən faydalana bilmək üçün onu yemeklerinizde, suplarınızda, meyvə və tərəvəzlərinizdə dadlandırıcı olaraq istifadə edə bilərsiniz. Gündə 1 diş sarımsağı tək başına yeməyi də sınaya bilərsiniz.

Çuğundur – İçərisində yüksək miqdarda betanin adlı, antioksidant xüsusiyyətləri mövcud olan bir maddə olan çuğundur antioksidant xüsusiyyəti ilə qaraciyərin zərər görməsinin qarşısını alır.
Qaraciyəri bərpa edən və qoruyan məhsullarKələm – Güclü antioksidantdır. Qaraciyərə faydalı olan əsas qidalardan hesab edilir. İçindəki özəl maddə sayəsində qaraciyərdəki toksinlərin sürətlə parçalanıb atılmasını təmin edir.

Badam – Tərkibində yüksək miqdarda lif, protein, E vitamin, keyfiyyətli yağlar mövcuddur. Qaraciyərdəki iltihablanma riskini azaldır. Toksinlərdən təmizləyir.

Yaşıl çay – Antioksidantdır. Qaraciyərin yağlanmasının qarşısını alır. Gündə 1 fincan yaşıl çay içmeyiniz tövsiyə edilir.

Kök – İçində C, K vitamin vardır. Sərbəst radikallarla mübarizə aparır.

Şahanə Quliyeva

Sağlam Qida     Baxılıb: 401   Tarix: 25 noyabr 2023
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

Öpüş xəstəliyi nədir?

Öpüşmə əsnasında tüpürcək yolu ilə yayıldığı üçün öpüş xəstəliyi olaraq bilinən mononükleoz, Epstein-barr virusunun səbəb olduğu hərarət, boğaz ağrısı, limfa vəzlərində şişlik əlamətiylə xarakterizə edilən yayılan viral infeksiyadır

Balın bilinməyən faydaları

Antiseptik və antibakterial xüsusiyyətlərə sahib olan balın faydaları olduqca çoxdur. Müxtəlif növləri vardır. İnfeksiyalarla mübarizə aparır və mədə problemləri zamanı effektivdir. Balın tərkibi bir çox vitamin və minerallarl

Xərçəng riskini aşağı salır - Kökün faydaları

Kök özünəməxsus dad və qoxuya sahibdir. Rəng cəhətdən bir neçə növü var. Faydaları isə hər rəngində olduqca yüksəkdir. Kökün, 85%-i sudan, 10 %-lik hisəsi lif və şəkərdən, qalan qismi az miqdarda yağ, protein, vitamin v

K vitamini əksikliyi: Əlamətləri və səbəbləri

K vitamini qaraciyərdə istehsal edilən pıxtılaşma faktorlarının istehsal mərhələsində iştirak edir. məlumat verir ki, hansısa bir kəsik, yaralanma vəziyyətlərində qanaxmanın dayandırılması və normal şərtlərdə qanın tündlüyünü

Qarğıdalının faydaları və zərərləri

Bir çox insanın sevərək yediyi qidalardan olan qarğıdalının tərkibi lif və vitaminlərlə zəngindir. Qarğıdalının faydaları və zərərləri nələrdir?. Qarğıdalının nəyə faydalı və ya zərərli olduğunu bilmək üçün məqaləni sonadə

Sarıkökün faydaları və zərərləri

Sarıkök(zərdəçal), yeməklərə dad verən faydalı bitki növüdür. Son illərdə ədviyyat olaraq istifadəsi artıb. xəbər verir ki, sarıkökün istifadəsi vacibdir, ancaq çox istifadəsi də tövsiyə edilmir. Sarıkökün faydaları nələrdir?

Qış meyvələrindən necə və nə üçün istifadə edilməlidir?

Qış meyvələri, soyuq aylarda sağlamlığınızı qorumaq üçün vacibdir. Bu mövsümdə bolca mövcud olan portağal, naringi, alma kimi meyvələr, yüksək C vitamini tərkibi ilə immunitet sistemini gücləndirir. xəbər verir ki, nar v

Artıq tullamağa ehtiyac yoxdur - Qatıq suyunun faydaları

Qatığın insan orqanizmi üçün bir çox faydaları mövcuddur. Əksər zaman isə qatığın üzərinə toplaşan artıq suları isə atırıq. Mütəxəssislər isə atılan suyun əslində olduqca faydalı olduğunu dilə gətirirlər. xəbər verir ki

Üzümün möcüzəvi faydaları

Üzüm, A, B1, C, E vitamini, dəmir, kalsium, potasium, sodium, maqnezium, fosfor kimi minerallarla olduqca zəngindir. Bəs faydaları nələrdir?. Antioksidantdır. Bilinən bütün meyvələr içərisində ən güclü antioksidant hesa


babasil mualicesi dis agrisi boyrek agrisi mede agrisi