K vitamini əksikliyi: Əlamətləri və səbəbləri

K vitamini əksikliyi: Əlamətləri və səbəbləriK vitamini qaraciyərdə istehsal edilən pıxtılaşma faktorlarının istehsal mərhələsində iştirak edir.

Doktorinfo.az məlumat verir ki, hansısa bir kəsik, yaralanma vəziyyətlərində qanaxmanın dayandırılması və normal şərtlərdə qanın tündlüyünün tənzimlənməsi K vitamini sayəsində gerçəkləşir.

K vitaminin faydalari nelerdir?

K vitamini ürək sağlamlığı və skelet sistemindəki metabalik fəaliyyətlərin tənzimlənməsində də vəzifə alır. Vücuddakı kalsium mexanizmində rol alaraq ürək narahaçılıqlarının altında yatan səbəblərin qarşısını almasını təmin edir. K vitamininin insulin miqdarınnı və qlukoz intoleransını məhdudlaşdırır, insulin dayanıqlılığını azaldır və tip 2 diabet riskinin azaldılmasında köməkçidir.

Bu vitamin alınan qidalarda tam olmadığı zaman əlavə formasında içilir. K vitamini formaları heyvani qaynaqlı əldə edilir. Yeyilən qidalardan təbii olaraq K vitamini almaq istəyirsinizsə istifadə edilən qidalar bu formadadır:

Süd və süd məhsulları

Zeytun yağı

Soya yağı

Aspir yağı

İspanaq kimi yaşıl yarpaqlı tərəvəzlər

Yulaf əzməsi

Brokoli

Yumurta

Lobya

Usaq və korpelerde gorulen K vitamini eksikliyinin elametleri

Xüsusilə baş nahiyəsində və vücudun müxtəlif nahiyələrində göyərmələr

Göbək hissədə qanaxma

Yaraların gec sağalması

Dişlərdə qanama

Vcudun müxtəlif yerlərində qanaxmalar

Ani beyin qanaxması

Narahatçılıq

Dəri rənginin çox ağ olması

Böyüklərdə vitamin əksikliyi nələrdir?

Dırnaqlarda yaranan ləkələr

Dəridə göyərmələr

Tünd rəngli idrar

Ağız və burun kimi mukoxa membranlarında qanaxmalar
K vitamini əksikliyi: Əlamətləri və səbəbləriK vitamini eksikliyinin sebebleri

Yağ sovrulma pozuntuları - K vitamininin kifayət qədər sovrulmaması

Antibiotik istifadəsi, stres kimi səbəblərlə bağırsaq bateriyalarının miqdarının azalması

Öd kanallarının tıxalı olması

Qan sulandırıcıların istifadəsi

Qidalanma əksikliyi və ya K vitamini cəhətdən zəif qidalanma

Bağırsaqların cərrahi ilə bir qisminin alıması

A və E vitaminlərinin gərəksiz istifadəsi

Böyük miqdara qanaxmalar

Yuksek miqdarda spirtli içki qəbulu

Xroniki böyrək çatışmazlığı

Xroniki ishal və bağırsaq xəstəlikləri

Şahanə Quliyeva

Sağlam Qida     Baxılıb: 220   Tarix: 30 yanvar 2024
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

Əzgilin fayda və zərərləri

Əzgil aşağı kalorili, lif və minerallarla zəngin olan meyvədir. Tərkibindəki lif həzm sistemini tənzimləyir. Eyni zamanda aşağı glisemik indeksi sayəsində qan şəkərini nəzarət altında tutmağa kömək olur. xəbər verir ki, antioksidantla

Yüksək təzyiq üçün bu qidanı yeyin

Təzyiq xəstəliyi bir çox insanı narahat edir. xəbər verir ki, təzyiqdən əziyyət çəkənlər təzyiqlərini daima nəzarətdə saxlamalı və dərman qəbul etməlidirlər. Yüksək təzyiq barədə ətraflı məlumatı saytımızda bu haqda yazıla

Öpüş xəstəliyi nədir?

Öpüşmə əsnasında tüpürcək yolu ilə yayıldığı üçün öpüş xəstəliyi olaraq bilinən mononükleoz, Epstein-barr virusunun səbəb olduğu hərarət, boğaz ağrısı, limfa vəzlərində şişlik əlamətiylə xarakterizə edilən yayılan viral infeksiyadır

Turşu faydalıdır ziyanlı?

Turşu tərəvəz və ya meyvələrin su, duz, bəzən ədviyyatlar içərisində fermentə edilərək hazırlanan, probiotik xüsusiyyətlərə sahib və həzm sistemi sağlamlığına fayda verən bir ferment qidadır. Bəziləri turşunun faydalı olduğun

Sink nədir?

Sink, vücudumuz üçün həyati önəm daşıyan mineraldır. Sink nə üçün vacibdir? Sink hansı qidalarda mövcuddur?. Daha ətraflı məlumat üçün məqaləni sonadək oxuya bilərsiniz. Bu mineral, bir çox kimyəvi maddələr reaksiyasını

Pəhriz zamanı nələri səhv edirik?

Arıqlamaq bir çox xanımın arzusudur. Bu baxımdan bir çox pəhriz növlərinə əməl edilir. Bəs hansı yanlışlar düzgün formada arıqlamağın qarşısını alır?. Pəhriz zamanı nələrə diqqət edilməlidir?. Çox aşağı kalorili qidalanmayın

Düyü yemək faydalıdır?

Düyü, tərkibindəki vitaminlər baxımından olduqca dəyəlidir. İçərisində 100-də 80 karbonhidrat, 100-də 7 protein, 100-də 2 yağ, 10 mg kalsium, 0,9 mg dəmir, 0,08 mg B1 vitamini (Tiamin), 1,6 mg Niasin, 94 mg fosfor, 92 m

Yuxu gətirən qida və içkilər

Yuxusuzluq bir çox problemi də yanında gətirir. Yuxusuz keçirilən gecə beyin funksiyası zəifləyir, vücud yorğun, halsız düşür. Bəzən bu halın xronikləşməyə başladığı müşahidə edilir. Belə ərəfələrdə bəzi qidalar, çaylar faydal

Böyrək xəstələri necə qidalanmalıdırlar?

Böyrək xəstəlikləri son zamanlar geniş formada vüsət alıb. Böyrək xəstələri qidalanmaqlarına da xüsusi diqqət göstərməlidirlər. Düzgün qida düzgün müalicə ilə birlikdə davam etdiyi zaman effekti olur. Tərkibində D vitamin


mede agrisi boyrek agrisi cinsi xestelikler sekis