Düyü yemək faydalıdır?
Düyü, tərkibindəki vitaminlər baxımından olduqca dəyəlidir. İçərisində 100-də 80 karbonhidrat, 100-də 7 protein, 100-də 2 yağ, 10 mg kalsium, 0,9 mg dəmir, 0,08 mg B1 vitamini (Tiamin), 1,6 mg Niasin, 94 mg fosfor, 92 mg potassium, 0,3 qr posa mövcuddur. Xolesterin mövcud deyil. Qabığı tam olaraq ayrılmamış düyünün qida dəyəri daha yüksək və posa miqdarı daha çoxdur.
Duyunun faydalari nelerdir?
Karbonhidratların yaxşı qaynağıdır. Gündəlik enerjimizin 100-də 50-i karbonhidratlardan alınır. 100 qr düyü 360 kkaloridir. Qlisemik indeksi süfrə şəkərinə görə daha aşağıdır. Tərəvəz və salatlarla birlikdə istifadə edildiyində qan şəkərini sürətlə yüksəltməz. Bişmiş iki xörək qaşığı düyü ortalama 1 dilim çörəyə bərabərdir.
Allergiya verməz. 6 ayı tamam olmuş uşaqlara düyü ununun verilməsi tövsiyə edilir.
Bitki tərkibli qidalar içərisində yaxşı dərəcəli protein qaynağıdır. Qatıq, yumurta, paxlalilarin yer aldığı menyülərdə düyüdən gələn protein dəyəri daha da artar.
Tərkibində qlüten yoxdur. Bu səbəbdən çölyak xəstələri rahatlıqla istifadə edə bilər.
Qabıqsız düyünün lif terkibi çox az olduğundan ishal müalicəsində yayğın olaraq istifadə edilir.
İdmançıların artan karbonhidrat ehyacı üçün düzgün qaynaq və seçimdir.
Tək düyü yemək kökəltməz. Yeməklə şəxs lazım olan enerjini kifayət qədər alır.
Tərkibindəki bol potassium və az azot ilə qan təzyiqi dəyərlərinin mütəmadi axışını təmin edir. Bu səbəbdən yüksək təzyiq və böyrək xəstələrində bol istifadə etməsi uyğundur.
A, C vitamini ilə zəngindir.
Qara düyü, altsheymer xəstəliyinin qarşısını almağa kömək edir. Toksinləri vücuddan atmağa kömək edir.
D vitamini, kalsium, lif, dəmir, riboflavin kimi vitaminlər cəhətdən mükəmməl qaynaqdır. Ən təməl fəaliyyətlərində ümumi olaraq istifadə edildiyi təqdirdə vücud metabolizması, düzgün immun sistemi üçün gərəkli quruluşa sahibdir.
f PaylaşQırmızı kələmin faydaları
Kələmin bir çox növü mövcuddur. Hər bir növü vitamin və minerallarla olduqca zəngin tərəvəzdir. Tərkibindəki yararlı maddələrin təsiri ilə güclü antioksidant xüsusiyyətləri olan qırmızı kələmin faydaları olduqca çoxdur. xəbə
Böyrək xəstələri necə qidalanmalıdırlar?
Böyrək xəstəlikləri son zamanlar geniş formada vüsət alıb. Böyrək xəstələri qidalanmaqlarına da xüsusi diqqət göstərməlidirlər. Düzgün qida düzgün müalicə ilə birlikdə davam etdiyi zaman effekti olur. Tərkibində D vitamin
Balın bilinməyən faydaları
Antiseptik və antibakterial xüsusiyyətlərə sahib olan balın faydaları olduqca çoxdur. Müxtəlif növləri vardır. İnfeksiyalarla mübarizə aparır və mədə problemləri zamanı effektivdir. Balın tərkibi bir çox vitamin və minerallarl
Öpüş xəstəliyi nədir?
Öpüşmə əsnasında tüpürcək yolu ilə yayıldığı üçün öpüş xəstəliyi olaraq bilinən mononükleoz, Epstein-barr virusunun səbəb olduğu hərarət, boğaz ağrısı, limfa vəzlərində şişlik əlamətiylə xarakterizə edilən yayılan viral infeksiyadır
Su pəhrizinin faydaları və zərərləri
Müasir zamanda su pəhrizindən tez-tez istifadə edilir. xəbər verir ki, bu müddətdə çəki verməklə yanaşı onu qorumaq da əsas məsələ hesab edilir. Su pəhrizi 24-72 saat ərzində su başda olmaqla sadəcə maye qidaların istifad
Yüksək təzyiq üçün bu qidanı yeyin
Təzyiq xəstəliyi bir çox insanı narahat edir. xəbər verir ki, təzyiqdən əziyyət çəkənlər təzyiqlərini daima nəzarətdə saxlamalı və dərman qəbul etməlidirlər. Yüksək təzyiq barədə ətraflı məlumatı saytımızda bu haqda yazıla
Qış meyvələrindən necə və nə üçün istifadə edilməlidir?
Qış meyvələri, soyuq aylarda sağlamlığınızı qorumaq üçün vacibdir. Bu mövsümdə bolca mövcud olan portağal, naringi, alma kimi meyvələr, yüksək C vitamini tərkibi ilə immunitet sistemini gücləndirir. xəbər verir ki, nar v
Yuxu gətirən qida və içkilər
Yuxusuzluq bir çox problemi də yanında gətirir. Yuxusuz keçirilən gecə beyin funksiyası zəifləyir, vücud yorğun, halsız düşür. Bəzən bu halın xronikləşməyə başladığı müşahidə edilir. Belə ərəfələrdə bəzi qidalar, çaylar faydal