Qarpızın bilinməyən faydaları

Qarpızın bilinməyən faydalarıYay mövsümünün ən ləzzətli və sərinləşdirici dadlarından olan qarpız, vitamin və mineral tərkibi cəhətdən olduqca faydalı meyvədir.

Qarpızın faydaları nələrdir?

Daha ətraflı məlumat üçün məqaləni sonadək oxuya bilərsiniz.

Doktorinfo.az qarpızın xeyirlərini təqdim edir:

Təbii antioksidantdır

Həzmi asanlaşdırır

Maye itkisinin qarşısını alır

Dəri sağlamlığı üçün faydalıdır

İmmunitet sistemini gücləndirir

Qan təzyiqini tənzimləyir.

Ancaq bu kimi faydaları əldə etmək üçün qarpızı tək yemək kifayət deyil. Bununla yanaşı düzgün qidalanmağa diqqət yetirmək lazımdır.

Qarpızın qida dəyəri nədir?

100-də 92 %-i sudan ibarətdir. 100 qram qarpız, vücudu təxminən 39 kq kalori enerji ilə təmin edər.

100 qram qarpızda 8 qr karbonhidrat, 0,6 qr protein, 0,2 qr yağ mövcuddur.

100 qram qarpızı yeməklə gündəlik əldə edirsiniz:
Qarpızın bilinməyən faydalarıC vitamininin 100-də 14-ü

A vitamininin 100-də 12-i

Potasium mineralına olan ehtiyacın 100-də 3-nü

Maqnezium ehtiyacının 100-də 2-ni

B1, B5, B6 vitaminlərinə olan ehtiyacın 100-də 2-ni.

Başqa nə kimi faydaları mövcuddur?

Dəri sağlamlığını təmin edər

Tərkibindəki A və C vitaminləri dəri üçün faydalıdır. C vitamini dərini nəmli, saçların güc olmasına kömək edən protein olan kollagen istehsalını artırır. A vitamini isə dəri hüceyrələrinin yaranmasına və bərpasına xidmət edir.

Stresi azaldır

Xərçəngə qarşı qoruyur

Xüsusilə qarpızın qırmızı rəngli iç qismi likopenlə zəngindir. Antioksidant olan likopen, hüceyrələrin qorunmasında və zərərli maddələrin vücuddan xaric edilməsinə kömək olur. Həmçinin diabet, xərçəng, ürək xəstəliklərinə qarşı qalxan rolunu oynayır.

Qan təzyiqini tənzimləyir

Tərkibində olan potasium və maqnezium, qan təzyiqini aşağı salır. İnfarkt, damar tıxanıqlığı risklərini azaldır. Qan damarlarının genişlənməsini təmin edərək qan təzyiqini aşağı salır.
Qarpızın bilinməyən faydalarıHamilelik zamani qarpiz yeyile bilermi?

Qarpızı rahatlıqla istifadə etmək mümkündür. Vücudu xəstəliklərə qarşı qoruyur. Bəzi araşdırmalara əsasən antioksidant hamiləlikdə yarana biləcək problemlərin riskini azaldır. Həmçinin qarpız mədəni və qida borusunu çox rahatladır. Həzmi asanlaşdırır.

Daxilində mövcud olan lif sayəsində bağırsaqlar fəaliyyətini problemsiz davam edirlər.

Tərkibinin çox hissəsi maye olduğundan hamilə qadınların su ehtiyacının ödənilməsini təmin edir. Bu isə öz növbəsində yarana biləcək problemlərin qarşısını almaq deməkdir.
Qarpızın bilinməyən faydalarıKimlər ehtiyyatla yeməlidir?

Yüksək potasium tərkibi səbəbiylə böyrək xəstələrinə qarpızı yeməzdən öncə həkimlə danışmaqları tövsiyə edilir.

Bundan başqa diabet xəstələri istifadə etdikləri porsa diqqət etməlidirlər. Belə xəstələr 2 dilimdən artıq yeməməlidirlər. Xüsusilə şəkər xəstələri qarpızı pendirlə birlikdə yeyərlərsə qan şəkərini normada saxlamış olarlar.

İdmanla məşul olanlar da idmandan sonra qarpız suyu içə bilərlər. Bu, əzələ ağrılarını azaltmağa kömək olur, gücləndirir. Məşqdən sonra 1 stəkan qarpız suyu içmək tövsiyə edilir.
Qarpızın bilinməyən faydaları

Sağlam Qida     Baxılıb: 292   Tarix: 03 may 2024
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

Gül kələminin faydaları nələrdir?

Dadı ilə seçilən gül kələminin bir çox faydaları mövcuddur. Həm yeməklərdə həm də qızartmalarda istifadə edilir. Faydaları nələrdir?. təqdim edir:. Vücudu toksinlərdən təmizləyir – Vücudun hazırda mövcud olan toksin atm

Qarğıdalının faydaları və zərərləri

Bir çox insanın sevərək yediyi qidalardan olan qarğıdalının tərkibi lif və vitaminlərlə zəngindir. Qarğıdalının faydaları və zərərləri nələrdir?. Qarğıdalının nəyə faydalı və ya zərərli olduğunu bilmək üçün məqaləni sonadə

Artıq tullamağa ehtiyac yoxdur - Qatıq suyunun faydaları

Qatığın insan orqanizmi üçün bir çox faydaları mövcuddur. Əksər zaman isə qatığın üzərinə toplaşan artıq suları isə atırıq. Mütəxəssislər isə atılan suyun əslində olduqca faydalı olduğunu dilə gətirirlər. xəbər verir ki

Xərçəng riskini aşağı salır - Kökün faydaları

Kök özünəməxsus dad və qoxuya sahibdir. Rəng cəhətdən bir neçə növü var. Faydaları isə hər rəngində olduqca yüksəkdir. Kökün, 85%-i sudan, 10 %-lik hisəsi lif və şəkərdən, qalan qismi az miqdarda yağ, protein, vitamin v

Turşu faydalıdır ziyanlı?

Turşu tərəvəz və ya meyvələrin su, duz, bəzən ədviyyatlar içərisində fermentə edilərək hazırlanan, probiotik xüsusiyyətlərə sahib və həzm sistemi sağlamlığına fayda verən bir ferment qidadır. Bəziləri turşunun faydalı olduğun

Bir çox problemin düşməni olan qurudulmuş xurmanın faydaları nələrdir?

Qurudulmuş xurma bir çox xəstəlik üçün şəfa mənbəyi hesab olunur. xəbər verir ki, ürək problemləri, təzyiq, şəkər kimi bir çox narahatlıqlar zamanı effektli təsirə malikdir. Payız-qış mövsümünün ən dadlı nemətlərindən biridir

Ən yaxşı vitamin kompleksi hansıdır? - Bunları bilmək vacibdir

Düzgün qidalanmağa diqqət yetirən birisinizsə, vacib vitamin və minerallar tərkibli qidaları yemək haqqında müəyyən qədər fikriniz ola bilər. Vitaminlər və minerallar sağlamlıq üçün gərəklidir və düzgün qidalanmaq vücudunuzu

Düyü yemək faydalıdır?

Düyü, tərkibindəki vitaminlər baxımından olduqca dəyəlidir. İçərisində 100-də 80 karbonhidrat, 100-də 7 protein, 100-də 2 yağ, 10 mg kalsium, 0,9 mg dəmir, 0,08 mg B1 vitamini (Tiamin), 1,6 mg Niasin, 94 mg fosfor, 92 m

Xəstəliklərin qənimi - İtburnu bəhməzinin faydaları nələrdir?

İtburnu bitkisi insan sağlamlığı üçün olduqca vacib və əhəmiyyətli bitkidir. Bu barədə öncəki məqaləmizdə bəhs etmişdik. xəbər verir ki, itburnu çayı, bitkisi faydalı olduğu kimi, bəhməzinin də yararları olduqca mühümdür


cinsi xestelikler bogaz agrisi boyrek agrisi tecili tibbi yardim