Qarğıdalının faydaları və zərərləri

Qarğıdalının faydaları və zərərləriBir çox insanın sevərək yediyi qidalardan olan qarğıdalının tərkibi lif və vitaminlərlə zəngindir.

Qarğıdalının faydaları və zərərləri nələrdir?

Qarğıdalının nəyə faydalı və ya zərərli olduğunu bilmək üçün məqaləni sonadək oxuyun.

Qargidalinin terkibinde neler var?

Doktorinfo.az xəbər verir ki, həm vitamin, həm də mineral cəhətdən olduqca zəngin qida mənbəyidir. İçərisində bol miqdarda potasium, kalsium, dəmir, protein, sodium, B 6 və B 12 vitaminləri mövcuddur. İnsan sağlamlığı üçün faydalı olduğundan bolca yeyilməsi tövsiyə edilir.Yüksək lif tərkibli olduğundan orqanizmdə xolesterin sovrulmasına kömək edir. Həmçinin yarana biləcək bağırsaq problemləri üçün əvəzsizdir. Hemoroid və bağırsaq xərçənginin düşmənidir desək yanılmarıq. Qarğıdalı dənəcikləri görmə zəifliyinə qarşı effektlidir. Tərkibində olan A vitamini göz sağlamlığını qorumağa kömək edir. Həmçinin ürək fəaliyyətinə də müsbət təsiri vardır.

Tərkibində bundan başqa yağ asidi mövcuddur. Bu isə mənfi xolesterin səviyyəsini aşağı endirir. Bununla da damar tıxanıqlığının qarşısı alınır. Qan təzyiqini normada saxlayır. Zehni yarana biləcək xəstəliklərə qarşı effektlidir.

Qarğıdalının faydaları və zərərləriA vitamini həm də dəri üçün faydalıdır. Dəri sağlamlığını təmin edir. Mövcud olan C, E vitamininin köməyilə insan derisini günəşin zərərli şüalarından qorumağa kömək edir. Tərkibindəki omega 3, omega 6 yağ asidləri saçların sağlam uzanmasına yardım edir.

Qargidalinin faydalari

B vitaminler qrupu ile zengindir

Əsəb sağlamlığı üçün vacib qidalardandır. Hamilə qadınlarda folik asid eksikliyinin aradan qaldırılmasına kömək edə biləcək qida növüdür. Vücudu xəstəliklərdən qoruyur. Təbii antioksidantdır.

Anemiya riskini azaldir

Tərkibindəki dəmir vücuddakı qırmızı qan hüceyrələrinin yaranmasına kömək edir. Anemiya riskini olduqca aşağı salır.

Enerjini artırır

İdmanla məşğul olanlar üçün əvəzsizdir. Ara yeməklərdə tez-tez yeyilməsi tövsiyə edilir. Uzunmüddətli enerji verəcəkdir.

Kökəldir

Tərkibindəki yüksək miqdarda kalori səbəbiylə arıq insanların kökəlmək üçün sevərək yeyə biləcəyi qidadır.
Qarğıdalının faydaları və zərərləriMagnezium qaynağıdır

Araşdırmalara görə magnezium əksikliyi birbaşa ürək problemləri ilə əlaqəli olmasa da bu vitamin əksikliyi ürək zədələnməsi prosesini asanlaşdırır. Həmçinin astma və miqren kimi problemlərdə ağrıları azaldır, yüksək qan təzyiqini aşağı salır. Gündəlik magnezium ehtiyacının 16,4% təmin edir.
Qarğıdalının faydaları və zərərləriDiabet xəstəliyi üçün faydalıdır

İnsulini normada saxlamağa kömək edir.

Qaşıntını azaldır

Həşərat dişləməsi nəticəsində yaranan qaşıntını azaltmaq üçün üzərinə bir az qarğıdalı unu səpərək bir neçə dəqiqə gözləyə, həmçinin dərinin üzərinə tətbiq edə bilərsiniz. Su çiçəyi xəstəliyi zamanı qaşıntılar varsa ilıq su vannasına 1-2 çimdik qarğıdalı nişastası əlavə edə bilərsiniz. 15 dəqiqə ərzində problemin azaldığının şahidi olacaqsınız.

Qarğıdalının zərərləri:

Zərərləri çox az səviyyədədir. Həddindən çox istifadə edildiyi zaman ishala yol açır.

Pəhriz saxlayanlar da diqqətli olmalıdırlar. Belə ki, çox yeyildiyi zaman kökəldə də bilər.

Nadir də olsa dəridə qızarıqlıq, şişkinlik kimi allergik təsir yarada bilər.

Astma xəstələri bu qidadan diqqətlə istifadə etməlidirlər.

Həddindən artıq qarğıdalı yemək şəkər xəstələri üçün tövsiyyə olunmur. Tərkibindəki nişasta və şəkər miqdarı səbəbilə qarğıdalı şəkəri artırır.

Qarğıdalının faydaları və zərərləri

Sağlam Qida     Baxılıb: 370   Tarix: 22 mart 2024
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

Ən yaxşı vitamin kompleksi hansıdır? - Bunları bilmək vacibdir

Düzgün qidalanmağa diqqət yetirən birisinizsə, vacib vitamin və minerallar tərkibli qidaları yemək haqqında müəyyən qədər fikriniz ola bilər. Vitaminlər və minerallar sağlamlıq üçün gərəklidir və düzgün qidalanmaq vücudunuzu

Qarağat yarpaqlarının faydaları nələrdir?

Qarağat insan orqanizmi üçün faydalı olan giləmeyvə hesab edilir. Qara qarağatın özü kimi, yarpaqlari da çox faydalıdır. Bəs qara qarağat yarpaqlarının faydaları nələrdir?. təqdim edir:. İmmun sisteminin zəifləməsini arada

Böyrək xəstələri necə qidalanmalıdırlar?

Böyrək xəstəlikləri son zamanlar geniş formada vüsət alıb. Böyrək xəstələri qidalanmaqlarına da xüsusi diqqət göstərməlidirlər. Düzgün qida düzgün müalicə ilə birlikdə davam etdiyi zaman effekti olur. Tərkibində D vitamin

Qarğıdalının faydaları və zərərləri

Bir çox insanın sevərək yediyi qidalardan olan qarğıdalının tərkibi lif və vitaminlərlə zəngindir. Qarğıdalının faydaları və zərərləri nələrdir?. Qarğıdalının nəyə faydalı və ya zərərli olduğunu bilmək üçün məqaləni sonadə

Ödəmi bədəndən atmağın yolları

Vücuddakı maye toplanması ilə əlaqəli olaraq toxumaların şişməsi vəziyyətinə ödəm adı verilir. xəbər verir ki, mayenin vücud toxumalarında çox artıq yer alıb sıxışmasına bağlı olaraq ortaya çıxan ödəm adətən əl-ayaq biləklər

Qarazirə yağının faydaları

Qara zirə yağının faydaları saymaqla bitməz. Qara zirə (Çörəkotu) daha çox çörək və digər xəmir məhsullarını bəzəmək üçün istifadə edilən toxum olsa da Qarazire yagi sağlamlıq üçün çox faydalıdı. [redurl=5]. Çörəkotunun mətbəxlərd

Xəstəliklərin qənimi - İtburnu bəhməzinin faydaları nələrdir?

İtburnu bitkisi insan sağlamlığı üçün olduqca vacib və əhəmiyyətli bitkidir. Bu barədə öncəki məqaləmizdə bəhs etmişdik. xəbər verir ki, itburnu çayı, bitkisi faydalı olduğu kimi, bəhməzinin də yararları olduqca mühümdür

Öpüş xəstəliyi nədir?

Öpüşmə əsnasında tüpürcək yolu ilə yayıldığı üçün öpüş xəstəliyi olaraq bilinən mononükleoz, Epstein-barr virusunun səbəb olduğu hərarət, boğaz ağrısı, limfa vəzlərində şişlik əlamətiylə xarakterizə edilən yayılan viral infeksiyadır

Düyü yemək faydalıdır?

Düyü, tərkibindəki vitaminlər baxımından olduqca dəyəlidir. İçərisində 100-də 80 karbonhidrat, 100-də 7 protein, 100-də 2 yağ, 10 mg kalsium, 0,9 mg dəmir, 0,08 mg B1 vitamini (Tiamin), 1,6 mg Niasin, 94 mg fosfor, 92 m


cinsi xestelikler sekis babasil mualicesi bogaz agrisi