Tut qurusunun faydaları və zərərləri

Tut qurusunun faydaları və zərərləriHəm çiy halda, həm də qurudulmuş olaraq istifadə edilə bilən tut, qan dövranını sürətləndirir, immunitet sistemini gücləndirməyə, ürək xəstəlikləri və iltihabın qarşısını almağa kömək olur. Əksər zaman qurudulub atışdırmalıq olaraq yeyilə bilən tut, A, K, B vitaminləri ilə zəngindir.
Tərkibindəki C vitamini ilə yanaşı, lif, kalsiumla zəngindir. Antioksidant qaynağıdır. Yüksək protein sayəsində qırmızı qan hüceyrələrinin istehsalını artırdığından qansızlığa, mənfi xolesterini aşağı salmağa, immunitet sistemini gücləndirməyə və qan şəkərinə nəzarət etməyə kömək edir.

Tut qurusunun faydaları nələrdir?

Yüksək lif tərkibi sayəsində həzm sistemi sağlamlığını dəstəkləyərək qəbizliyə faydalıdır.

Sərbəst radikallarla mübarizə aparır və xərçəngə qarşı qoruyur.

Vitaminləri cəhətdən vücud funksiyalarının düzgün çalışmasını təmin edir.

Potasium xüsusiyyəti ilə qan təzyiqini tənzimləyir, ürək sağlamlığını qoruyur.
Tut qurusunun faydaları və zərərləriDəmir tərkibi ilə qan narahatçılıqlarının qarşısını alır.

Kalsium və maqnezium tərkibli tut, sümük sağlamlığı baxımından böyük əhəmiyyətə sahibdir.

A vitamini xüsusiyyəti ilə dəri sağlamlığını qoruyur.

Qrip virusları və ağciyər infeksiyalarından qoruyur.

Beynin kalsium ehtiyacını təmin edir.

Ağ tutun faydaları nələrdir?

Tut qurusunun faydaları və zərərləriVücuddakı yaraların daha sürətlə yaxşılaşmasını təmin edir

Qansızlığa qarşı effektlidir

Vücuddakı ödəmi atır

Qaraciyər və böyrəkləri zərərli toksinlərdən təmizləyir.
Tut qurusunun faydaları və zərərləriTut qurusunun zərərləri nələrdir?

Hər qidada olduğu kimi tut qurusu da həddindən çox istifadə edilərsə insan sağlamlığına zərər verə bilər. Bəzi insanlarda allergik təsir yarada bilər.
Qandakı qlükoza səviyyəsini endirən tut, qan şəkəri baxımından mənfi təsirlərə yol aça bilər. Bu da baş ağrısı, bulanıqlıq görmə, baş gicəllənmə, titrəmə kimi simptomlara yol aça bilər.
Tərkibində protein çox olduğundan gündə 1 ovuc yemək tövsiyə edilir.

Qeyd edək ki, kalorisi az olan tut maddələr mübadiləsini sürətləndirdiyi üçün pəhriz saxlayanlar rahatlıqla tut qurusundan yeyə bilərlər.

Sağlam Qida     Baxılıb: 1082   Tarix: 25 avqust 2023
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

Qlükozamin nədir?

Hansısa bir əlavə istifadə etmədən öncə xüsusilə xronik sağlamlıq problemlləriniz varsa və ya başqa dərmanlar istifadə edirsinizsə, mütəxəssislər müzakirə etməlisiniz. xəbər verir ki, qlükozamin əlavələri bəzi şəxslərə uyğu

Bir çox problemin düşməni olan qurudulmuş xurmanın faydaları nələrdir?

Qurudulmuş xurma bir çox xəstəlik üçün şəfa mənbəyi hesab olunur. xəbər verir ki, ürək problemləri, təzyiq, şəkər kimi bir çox narahatlıqlar zamanı effektli təsirə malikdir. Payız-qış mövsümünün ən dadlı nemətlərindən biridir

Yuxu gətirən qida və içkilər

Yuxusuzluq bir çox problemi də yanında gətirir. Yuxusuz keçirilən gecə beyin funksiyası zəifləyir, vücud yorğun, halsız düşür. Bəzən bu halın xronikləşməyə başladığı müşahidə edilir. Belə ərəfələrdə bəzi qidalar, çaylar faydal

Üzümün möcüzəvi faydaları

Üzüm, A, B1, C, E vitamini, dəmir, kalsium, potasium, sodium, maqnezium, fosfor kimi minerallarla olduqca zəngindir. Bəs faydaları nələrdir?. Antioksidantdır. Bilinən bütün meyvələr içərisində ən güclü antioksidant hesa

Qış meyvələrindən necə və nə üçün istifadə edilməlidir?

Qış meyvələri, soyuq aylarda sağlamlığınızı qorumaq üçün vacibdir. Bu mövsümdə bolca mövcud olan portağal, naringi, alma kimi meyvələr, yüksək C vitamini tərkibi ilə immunitet sistemini gücləndirir. xəbər verir ki, nar v

Sarımsağın möcüzəvi faydaları

Sarımsaq, yeməklərə ləzzət qatan və xalq arasında möcüzəvi qida olaraq qəbul edilən bitkidir. İmmuniteti gücləndirməsi, qan təzyiqini, qan şəkərini və xolesterini aşağı salması sarımsağın faydaları arasında yer alır. Sarımsaq

Əzgilin fayda və zərərləri

Əzgil aşağı kalorili, lif və minerallarla zəngin olan meyvədir. Tərkibindəki lif həzm sistemini tənzimləyir. Eyni zamanda aşağı glisemik indeksi sayəsində qan şəkərini nəzarət altında tutmağa kömək olur. xəbər verir ki, antioksidantla

Alma qabığı və çayı meyvəsindən daha faydalıymış... Faydaları nələrdir?

Almanın faydalarından daha öncəki məqaləmizdə bəhs etmişdik. Ancaq əksər insan almanın qabığını soyaraq yeməyi seçirlər. xəbər verir ki, mütəxəssislər alma qabığının ən az alma kimi faydalarının olduqca çox olduğunu dil

Qarpızın bilinməyən faydaları

Yay mövsümünün ən ləzzətli və sərinləşdirici dadlarından olan qarpız, vitamin və mineral tərkibi cəhətdən olduqca faydalı meyvədir. Qarpızın faydaları nələrdir?. Daha ətraflı məlumat üçün məqaləni sonadək oxuya bilərsiniz


babasil mualicesi cinsi xestelikler boyrek agrisi tecili yardim